In debat met George van Houts: moet de overheid de geldschepping in handen hebben?

Op Radio 1 vandaag: “Niet de banken, maar de overheid moet bepalen hoeveel geld er in omloop is. Daar pleiten de bekende acteurs Pierre Bokma, Victor Löw, Leopold Witte, George van Houts en Tom de Ket voor. Dat doen de acteurs met de stichting ‘Ons Geld’. De Tweede Kamer debatteert woensdag over het gelijknamige burgerinitiatief, dat door meer dan 115.000 mensen ondertekend is. Wat moet er veranderen aan ons geldstelsel? Een debat tussen George van Houts en Teunis Brosens, econoom van de ING Bank.”

Video niet te zien hierboven? Klik dan hier.

Eurocrisis: liever oplossen dan opbreken

Aan het in stand houden van de euro zijn kosten verbonden. Hoe trager de aanpak, hoe duurder het wordt. Maar de euro laten vallen lijkt voor Nederland nog veel kostbaarder. Het deels of geheel uiteenvallen van de euro zou Nederland niet alleen een flinke recessie opleveren, maar zou ook tot grote vermogensverliezen leiden. Het financiële risico dat Nederland loopt bij het uittreden van de GIIPS-landen bedraagt in totaal €339 mrd. Dit is een veelvoud van de mogelijke kosten van het in stand houden van de euro.

Totale Nederlandse financiële claims op GIIPS-landen (€ mrd)

Claims bij gelijktijdig vertrek van de GIIPS-landen uit de euro. Bron: DNB, ING-berekeningen

Lees hier de volledige publicatie.

Romney&Ryan tegenover Obama: wie heeft de beste begrotingsplannen?

De campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft een nieuwe impuls gekregen met de komst van Paul Ryan als running mate van de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney. Belangrijk onderwerp van debat zijn de Amerikaanse overheidsfinanciën. President Obama heeft dit voorjaar een gedetailleerde begroting ingediend, maar Romney was tot nu toe vaag. Ryan is een stuk concreter over zijn bedoelingen. Dus kunnen we nu eindelijk de begrotingsplannen van Obama en Romney/Ryan met elkaar vergelijken.

In Cliff-hanger: Comparing US budget plans prikken we door de verkiezingsretoriek heen en concluderen we dat Romney/Ryan op dit moment wel andere, maar zeker geen betere plannen heeft dan Obama.