Fintech, bigtech and banks

At Bruegel’s conference “Rethinking industrial policy in the digital age“, I was asked to provide a bank’s perspective on digitisation. Please see below my intervention.

If you are not keen to watch my head talking for 11 minutes, the summary is:

  • There is a tension between innovation and the financial regulatory framework;
  • “Unbundling” of banking, outsourcing, and a national supervisory framework add to complexity and fragmentation;
  • The data sharing embedded in PSD2 provides a template for a broader, cross-sectoral data sharing framework.

Helikoptergeld: een optie voor de ECB?

Hoewel de Europese Centrale Bank al redelijk wat monetaire experimenten uitvoert (negatieve rente, het aankopen van staatsobligaties), is er één experiment waar ze tot nu toe voor terugdeinst: helikoptergeld.

Helikoptergeld is in feite het “uitstrooien van gratis geld” over alle inwoners van de Eurozone. Dat klinkt natuurlijk geweldig. Maar waarom doet de ECB het dan nog niet? Ik leg het uit in deze video.

Video niet te zien? Klik dan hier

Grieks drama zonder einde?

Één Vandaag:”De Griekse premier Alexis Tsipras stuurde donderdag nieuwe voorstellen naar Brussel. Daarin gaat hij onder meer akkoord met sobere pensioenen en hogere belastingen in zijn land.

Het lijkt erop dat de Grieken inbinden en de patstelling tussen de Grieken en Europa doorbroken is. Maar Tsipras vraagt in plaats van 7 miljard euro steun nu wel 53 miljard euro, over een periode van drie jaar.

Een Grexit is daarmee voorlopig van de baan. Maar is hiermee het Griekse drama ook ten einde? Dat vragen we aan Europarlementariër voor het CDA Esther de Lange en Econoom Teunis Brosens van de ING.”

Bron: Één Vandaag

Geldschepping: de mythes, de feiten en de alternatieven

Banken spelen een centrale rol in de kredietverlening en geldschepping. Maar er bestaan veel misverstanden over hoe dat precies werkt en wat de gevolgen zijn. Het Burgerinitiatief Ons Geld heeft geldschepping succesvol als maatschappelijk én parlementair debat geagendeerd. Ik heb ook eerder over dit onderwerp gepubliceerd en gesproken, zie o.a. hier, hier en hier. Vandaag organiseerde de Rijksuniversiteit Groningen samen met De Balie en ING een symposium over geldschepping. De zaal was tot de nok gevuld en het debat, waarbij ook de centrale bank en de politiek meedeed, was stevig. Zie hier de recensie van daskapital.nl en hier de mening van FD-journalist Marcel de Boer. Hieronder het integrale symposium op video in twee delen.

Deel 1: opening Yoeri Albrecht (De Balie, dagvoorzitter), Boudewijn de Bruin (RUG), Koos Timmermans (ING). Presentaties door mij, Dirk Bezemer (RUG) en Martijn Jeroen van der Linden (Ons Geld):

Deel 2: paneldiscussie en vragen uit de zaal, waarbij ook Aerdt Houben (DNB), Arnold Merkies (Tweede Kamer, SP) en Wouter Koolmees (Tweede Kamer, D66) aanschuiven.

Op ING.com een kort verslag in het Engels.

Grexit: hoe zou dat praktisch in z’n werk gaan?

Er is een impasse in de onderhandelingen met Griekenland en het woord “Grexit” is, net als enkele jaren geleden, niet van de lucht. De kans dat het daarop uit gaat draaien is nog steeds klein. Maar het risico van een ongelukje is wel toegenomen. Stel nu eens dat het toch de kant van een Grexit opgaat, hoe gaat dat dan in zijn werk? Welke stappen leiden van de huidige impasse tot een Griekse terugkeer naar de drachme? En wat merken wij daarvan? In Kijker aan Z komen deze vragen aan bod in een klein kwartier. Klik hier voor de video.

Dijsselbloem en Varoufaikis in Athene, februari 2015
Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem en de kersverse Griekse minister van Financiën Varoufaikis zijn niet blij met elkaar, Athene 30 januari 2015