Wat kan de facebookmunt Libra nog redden?

Mark Zuckerberg, de baas van Facebook, moet morgen voor het Amerikaanse congres verschijnen. Daar moet hij zijn digitale munt, de Libra, verdedigen. Sinds de lancering van de munt in juni is er veel kritiek op de plannen van Facebook. Gaat het Zuckerberg lukken om het congres te overtuigen dat de munt kan werken? En ligt er een rol voor Nederland weggelegd in dit verhaal? Wouter van Noort, tech-journalist van NRC en Teunis Brosens, econoom van digitale zaken bij ING, vertellen het in De Nieuws BV.

Kijk (jawel) naar de radio-uitzending:

Of alleen audio:

OMFIF Podcast: Libra and its potential role in the global monetary system, Part I

Facebook’s plans for a global cryptocurrency have caused a stir among regulators and finance ministries. The company sought to announce Libra before launching it to gather feedback from regulators and central banks on the proposed economic design and regulatory frameworks. However, it has exacerbated speculation on its impact and purpose. Christian Catalini, co-creator of Libra and head economist at Calibra, and Teunis Brosens, lead economist for digital finance and regulation at ING, join OMFIF’s Bhavin Patel to explore Libra’s position in the global monetary system. They discuss how it differs from other currencies and payment systems, how the reserve works, its impact on emerging markets and the risks to monetary sovereignty.

 

In debat met George van Houts: moet de overheid de geldschepping in handen hebben?

Op Radio 1 vandaag: “Niet de banken, maar de overheid moet bepalen hoeveel geld er in omloop is. Daar pleiten de bekende acteurs Pierre Bokma, Victor Löw, Leopold Witte, George van Houts en Tom de Ket voor. Dat doen de acteurs met de stichting ‘Ons Geld’. De Tweede Kamer debatteert woensdag over het gelijknamige burgerinitiatief, dat door meer dan 115.000 mensen ondertekend is. Wat moet er veranderen aan ons geldstelsel? Een debat tussen George van Houts en Teunis Brosens, econoom van de ING Bank.”

Video niet te zien hierboven? Klik dan hier.

Opheffen euro zou Nederland opbreken

In vervolg op het rapport “EMU Break-up: Pay now, pay later” van 1 december gaan we in “Opheffen euro breekt ons op” specifiek in op de gevolgen van een eventueel uiteenvallen van de eurozone voor Nederland. Dit zou een zware klap zijn voor Nederland:

  • de export zou in 2012 met 25% kunnen krimpen;
  • afschrijvingen van Nederlandse financiële bezittingen kunnen oplopen tot €200mrd. Dit zou de dekkingsgraad van pensioenfondsen onder de 80% brengen.
  • 300.000 banen zouden extra verloren kunnen gaan.

De negatieve economische en financiële effecten zouden jaren aanhouden. Nederland kan dus niet het verlies van het uiteenvallen van de euro snel nemen en daarna de draad direct weer oppakken. Ons land heeft er dan ook alle belang bij om de schouders onder de euro te zetten.

Lees het hele rapport.

Update: Bent u meer multimedia-minded? Bekijk de video: