Geldschepping: de mythes, de feiten en de alternatieven

Banken spelen een centrale rol in de kredietverlening en geldschepping. Maar er bestaan veel misverstanden over hoe dat precies werkt en wat de gevolgen zijn. Het Burgerinitiatief Ons Geld heeft geldschepping succesvol als maatschappelijk én parlementair debat geagendeerd. Ik heb ook eerder over dit onderwerp gepubliceerd en gesproken, zie o.a. hier, hier en hier. Vandaag organiseerde de Rijksuniversiteit Groningen samen met De Balie en ING een symposium over geldschepping. De zaal was tot de nok gevuld en het debat, waarbij ook de centrale bank en de politiek meedeed, was stevig. Zie hier de recensie van daskapital.nl en hier de mening van FD-journalist Marcel de Boer. Hieronder het integrale symposium op video in twee delen.

Deel 1: opening Yoeri Albrecht (De Balie, dagvoorzitter), Boudewijn de Bruin (RUG), Koos Timmermans (ING). Presentaties door mij, Dirk Bezemer (RUG) en Martijn Jeroen van der Linden (Ons Geld):

Deel 2: paneldiscussie en vragen uit de zaal, waarbij ook Aerdt Houben (DNB), Arnold Merkies (Tweede Kamer, SP) en Wouter Koolmees (Tweede Kamer, D66) aanschuiven.

Op ING.com een kort verslag in het Engels.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.