Hypotheekrisico’s voor huizenbezitters

Nu de werkloosheid toeneemt en de vanzelfsprekendheid van stijgende huizenprijzen verdwenen is, komen hypotheekrisico’s bovendrijven. Tien tot twintig procent van de huishoudens loopt een hoog risico op restschuld bij verkoop van het huis, die kan oplopen tot tienduizenden euro’s. De kwetsbaarste huishoudens zijn koopstarter, hebben een laag inkomen en wonen in een grote stad.

Lees mijn ESB-artikel Hypotheekrisico’s voor huizenbezitters. De belangrijkste conclusies:

Risico’s op de Nederlandse hypotheekmarkt zijn jarenlang onderbelicht geweest. Een uitstekende betalingsmoraal samen met voortdurende huizenprijsstijgingen maakten dit mogelijk. Door de economische neergang en het haperen van de huizenmarkt staan deze beide zekerheden nu onder druk. De grootste betalingsrisico’s worden gelopen door de lagere inkomensgroepen, die zowel absoluut als relatief de minste financiële ruimte hebben om schokken op te vangen. Ook huishoudens met kinderen lopen een hoger betalingsrisico.

De grootste restschuldrisico’s lopen koopstarters in de grotere steden. Afhankelijk van de ontwikkeling van de huizenprijs loopt tien tot twintig procent van de huishoudens met hypotheek het risico dat zij bij verkoop van hun huis met een restschuld van enkele tienduizenden euro’s geconfronteerd worden. Het kwetsbaarst is de groep die een hoog restschuldrisico combineert met een hoog betalingsrisico. Dit zijn op dit moment ruim 80.000 huishoudens.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.